четвъртък, 4 април 2013 г.

Лъжите на политиците - част 1

Макар официално да не е започнала предизборната кампания, на практика тя тече с пълна сила от месеци. Искам в този блог  да откривам най - големите лъжи в предизборните слова на партиите и да ги публикувам с доказателства събрани от интернет.

Тъй като АЕЦ "Белене" е един от най - наболелите въпроси заедно с покачващите се разходи на обикновените хора за електроенергия започвам с проекта, който според мнозина е глътнал вече милиарди от джоба на данъкоплатеца.

В свое изявление от 21 февруари 2013г. Сергей Станишев каза цитиран и от в. Труд и от ИТАР-ТАСС:

"Реализацията на проекта за АЕЦ "Белене" е един от основните въпроси, по които българските социалисти ще работят в новия парламент в случай, че получат мандат за управление на страната. Привличането на нови инвеститори за строителството на АЕЦ "Белене" ще стане "въпрос, по който БСП ще работи в случай, че получи мандат за управление в новото правителство".

"Сред нашите ангажименти е продължаването на строителството на атомна централа. Не защото на нас така ни се иска, а поради няколко принципни и прагматични причини. Продължавам да смятам, че този проект е изгоден за България, за това съм го защитавал и по тази причина предложихме провеждането на референдум, след като правителството не пожела да изслуша аргументите на опозицията", каза Станишев.

„Всички дебати за "Белене" бяха потопени в пълни лъжи от страна на правителството, особено що се касае до цената за строителството на атомната централа", посочи лидерът на БСП."

Ето и няколко изказвания на екперти, които оборват тезата на г-н Станишев и ни карат да се замислим, защо той толкова яростно защитава проект, посочен вече от много експерти и икономисти като пагубен за страната ни. Поставям изказванията едно след друго и оставям на четящия сам да реши, кой казва истината.

Божан Стоянов: Потреблението на енергия е силно намалено и сме изправени пред труден избор – кои точно енергийни източници да спрем.
"В момента потреблението на електрическа енергия е силно намалено и сме изправени пред труден избор – кои точно производители на електрическа енергия и кои точно централи да спрем." 
„В момента се намираме в така нареченото пролетно пълноводие. В същото време – имаме силна промяна на времето, което предизвиква – силно производство на ветрова енергия. Слънчевите източници се намират във вероятно най-ефективния си режим на работа: слънцето е достатъчно силно, а околната температура – достатъчно ниска така, че те произвеждат възможно най-много ток. Много различна е ситуацията от ситуацията, в която се намирахме миналата година, когато далеч не бяха инсталирани толкова много слънчеви и ветрови източници. От друга страна – икономиката на България се свива, а съответно – и потреблението на електроенергия. Същото се случва и във всички наши съседи. Икономиката на Гърция е особено силно потисната. Ако миналата година сме изнасяли ток, в момента не изнасяме ток”, обясни Божан Стоянов.
Изправени сме пред ситуацията – кои точно производители на електрическа енергия да спрем – заяви той.
„Изборите, които прави Централно диспечерско управление, са избори, които те са правили много години поред. Те са с много голям опит в управлението на системата. Въпреки че в момента сме в ситуация, в която има по-ниско потребление от когато и да било друг път, те взимат правилните решения. Решения, които са продиктувани първо от съображения за национална сигурност, второ – от съображения за електрическата система и трето – от съображения за икономическия и финансов ефект върху потребителя и държавата като цяло”, каза Божан Стоянов.
„Енергийната система на страната е в изключително трудно положение, защото потреблението е изключително свито. Имаме задължителни ангажименти за изкупуване на скъпа енергия, която, общо взето, не ни трябва. В момента също така имаме много водна енергия. И имаме ангажименти да изкупуваме скъпа енергия от нови възобновяеми енергийни източници. Това са оперативните проблеми, а в същото време – финансовото състояние е лошо”, каза Божан Стоянов. /източник/

Най-основателните причини срещу строителството на АЕЦ „Белене“. /източник/

1. Високата цена на тока: 
Цената на тока от АЕЦ „Белене” ще е висока и обезсмисля този толкова скъп проект, който ще трябва да се изплаща от всички потребители. Експертна прогноза за цената на тока от АЕЦ „Белене” е направена от английската банка HSBC по поръчка на българското правителство. Според HSBC цената на тока от АЕЦ „Белене” ще е 75 евро за мегаватчас. Това са близо 150 лв., което е около четири пъти по-скъпо от цената на тока от АЕЦ „Козлодуй”. За сравнение енергията от вятър струва 140 лв. за 1 мегаватчас, а от слънце – 160 лв. за 1 мегаватчас. Стойността на проекта ще бъде около 22 млрд. лв. за нова АЕЦ в Белене. Тази стойност е непосилна за всеки инвеститор, затова ще легне и върху републиканския бюджет, тоест на джоба на българския данъкоплатец, каквито и съдружия да прави държавата с частни инвеститори - руски, американски, европейски или други. Ако пък бъдещата централа е изцяло частна, ползите ще бъдат за инвеститора, ядреният риск – за държавата и населението, изкупуването на тока - за всички нас като потребители.

2. Високата цена на проекта:
От пълния доклад на банка HSBC (публикуван в BalkanLeaks), за който "Българският енергиен холдинг" е платил около 2 млн. евро става ясно, че при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ "Белене" цената на ядрената централа ще е 10.353 млрд. евро или над 20 млрд. лв., а при най-добрите условия нейната електроенергия ще струва около 75 евро на мегаватчас. Според този доклад до 31.12.2011 г. по ядрения проект са фактурирани общо 837 810 224.26 евро без ДДС, от които са разплатени 678 089 125.89 евро без ДДС. От тази сума 368 912 466 евро е получил руският изпълнител на строежа "Атомстройекспорт" (АСЕ). Според сключени допълнителни споразумения "Националната електрическа компания" (НЕК) има да плаща още близо 134 млн. евро по изпълнени, приети и фактурирани поръчки на руската компания, която миналата година увеличи съдебния си иск към НЕК на над 1 млрд. евро заради спирането на проекта "Белене". За консултантски услуги са платени 184 113 153 евро, което е над една пета от направените досега общи разходи по ядрения проект. От тях най-големият дял е взел инженеринговият консултант "Уорли Парсънс". Дружеството (в което участва и "Риск Инженеринг"), е фактурирало 203 807 140.59 евро без ДДС, платени са 177 766 142.88 евро, а са дължими още над 26 млн. евро. Финансовият консултант "Делойт" е получил всичко дължимо в размер на 2 885 754 евро без ДДС. "БНП-Париба", освен че отпуска на НЕК 250 млн. евро заем за предпроектни проучвания по АЕЦ "Белене", е взела за финансови съвети 2 941 585.69 евро без ДДС. Като консултант за АЕЦ "Белене" се явява и "Български енергиен холдинг"(на собственото си дружество НЕК), като е получил близо 520 хиляди евро. По граждански договори на съветници са платени други близо 36 хил. евро без ДДС. За разрешения и проектиране на централата са платени малко над 2 млн. евро. Капитализираните разходи на "Предприятие АЕЦ Белене" (което е дружество на бюджетна издръжка на НЕК и се занимава пряко със строежа на централата), възлизат на 20 215 238.99 евро без ДДС. Само за лихви по синдикирания от "БНП-Париба" кредит и вътрешен заем от БЕХ за НЕК в размер на 100 млн. лв., са платени над 57.6 млн. евро без ДДС. В резултат на всичките направени плащания по реализацията на ядрения строеж има капитализирани дълготрайни активи на стойност едва 45 069 597.98 евро без ДДС, сочат справките на HSBC. Какви поръчки на АСЕ обаче са правени междувременно и каква е тяхната стойност, все още няма информация от българска страна. Единствено президентът на руската държавна корпорация "Росатом" - Сергей Кириенко заявява след спирането на проекта през 2012 г., че е поръчано оборудване за близо 1 млрд. евро, на колкото възлиза и арбитражната претенция на "Атомстройекспорт", която е дъщерна фирма на "Росатом".

3. Повишаване на безработицата и негативен баланс на заетостта:
Дори и да бъде построена, АЕЦ "Белене" няма да създаде повече от 1 000 работни места (според документите на „Росатом“ в една бъдеща централа ще работят 960 души), но ще закрие около 10 000 работни места в Маришкия басейн.

4. Манипулации за недостиг на ток: 
Лъжа е, че без АЕЦ „Белене“ ще има недостиг на ток или, че токът ще поскъпне. Още когато се заговори за закриване на блокове 1 и 2 в Козлодуй, ядреното лоби заплаши, че ще има недостиг на ток, което се оказа лъжа. Когато по искане на Европейската комисия бяха закрити блокове 3 и 4, т.н. атомна мафия и политици лобисти заплашваха отново с недостиг на ток, което отново се оказа лъжа.

Оставям Ви сами да решите, кой казва истината!

Няма коментари:

Публикуване на коментар