сряда, 3 април 2013 г.

За първи път осъдиха ром за непълнолетна "булка"


* Новината е стара, но интересна и сигурна съм повечето от четящите не са чували за такова дело.Датата с която е в източника е 15.12.2011г.

За първи път у нас беше осъден ром за съжителство с непълнолетна. Районният съд в Свиленград осъди 25-годишния Динко Нанков на 7 месеца пробация и обществено порицание.

Циганинът живеел на семейни начала с 15-годишната Анка Миткова от Свиленград в село Васково, община Любимец. Преди осем месеца им се родило и бебе.

На друг мъж, който също живее с момиче на същата възраст, е наложена глоба в размер на 1000 лв.

Към момента от Районната прокуратура са заведени около 15 дела по подобни случаи. На наказателна отговорност подлежат пълнолетните, които без сключен брак живеят на съпружески начала с лице от женски пол, ненавършило 16 години.

Според Наказателния кодекс наказанието в такива случаи е лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и обществено порицание.

Този член обаче се прилага, само когато мъжът е бил осъждан преди. Ако не е, се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба до 5 000 лв.

Съжителствата между непълнолетни с пълнолетни са причина много от ромските деца да напускат училище още преди да завършат дори осми клас.

Статистиката на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ–Свиленград показва, че през миналата година деца са родили общо 36 момичета под 18 г. За 5 от жените това е второ раждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар