петък, 5 април 2013 г.

Социолозите и техните проучвания - Истина или лъжа?

Последните дни са наситени със скандали, замервания с цифри, обвинения в манипулации и други не лицеприятни неща. Особено грозен беше скандала при социолозите и затова днес с подкрепата на една нова приятелка от социалната мрежа посъбрахме малко материали от публикуваните до момента и ще сравним цифрите. Отново оставям Вие да решите кой лъже и кой не.
В статията ще се спра на официалните данни предизвикали скандала и на тези от различни онлайн анкети, за да направим сравнение между платените проучвания правени от професионалисти и абсолютно аматьорските на различни сайтове. Последните обаче дават гаранции, че на сайтовете не може да се гласува повече от веднъж, а това е както в плюс така и в минус на анкетите. Започваме с официалните проучвания на разни агенции, като след всяко слагам източник където можете да проверите достоверността на изложените тук данни.

Алфа Рисърч в студиото на БТВ е Боряна Димитрова. Видеото с данните можете да видите тук . Ето ги и накратко:
ГЕРБ - 21.9 % , БСП - 17.4 %, Атака - 5.5 %
Проучването е направено между 1050 човека.

Интересен е факта, че преди дни Яни Янев излезе с информация, че Моника Йосифова /партньорката на Сергей Станишев и майка на детето му/ всъщност е съсобственик и управляващ на две фирми, които са съдружници на "Алфа Рисърч". Цитирам част от статията, а цялата можете да прочетете тук.


„Две фирми - "Информираност и активност" и "Консорциум за диалог с администрацията", излизат като основен съдружник на "Алфа рисърч" и управляващ - Моника Йосифова", каза лидерът на РЗС. Фирмите били и на един и същ адрес - на "Янко Сакъзов" 19. 

Според последните данни на "Алфа рисърч" БСП "диша във врата" на ГЕРБ, като разликата помежду им е малко над 2%. ".


НЦИОМ / Национален Център за Изследвания на Общественото Мнение/ . Взетите данни са от тук. Ето ги и накратко:
ГЕРБ - 24.4 %, БСП - 17.5 %, Атака - 5%
Участвали за 1000 пълнолетни граждани. Тук разликата фрапиращата между изследванията е единствено в процентите на ГЕРБ. НЦИОМ се разминава с около 3% в полза на партията с колегите си от Алфа Рисърч. Данните за БСП и Атака са почти еднакви, разликата е в някакви си стотни.

Институт за модерна политика. Данните са взети от тук.  Ето данните накратко.
ГЕРБ - 24,8 %, БСП - 20,6 %, Атака - 4.9 %. 
Участвали в запитването са 987 човека. Тук фрапираща е разликата при БСП. В сравнение с горепосочените си колеги те дават 3% на БСП. 

Галъп. Данните са взети от тук. Ето ги накратко:
ГЕРБ - 19.7%, БСП - 18.6 %, Атака - 5%.
Участвали са 1013 човека с право на глас. Сами виждате тук почти няма допирни точки между останалите прогнози на другите официални агенции, освен за Атака.

Медиана. Данните са взети от тук. Ето ги накратко:
ГЕРБ - 21.3%, БСП - 20.4%, Атака - 4.3%.
Тук леко са понижили процента на Атака. Разликата между ГЕРБ и БСП е 1%. 

Повече за официалните изследвания можете да намерите на този адрес. А аз искам да прегледаме онова изследване, което разбуни духовете и изправи на нокти цялата общност.

МБМД. Данните са от тук и ето ги накратко:
ГЕРБ - 30,1 %, БСП - 15.6%, Атака - 4.9 %.
Изследването е направено между 800 човека и след оповестяването си предизвика огромна вълна от недоволство срещу Мирослава Радева собственика на МБМД.
Проучването на Радева отначало е публикувано без нейното съгласие и доведе до масова истерия в конкурентните й агенции. Резултатите й са толкова различни от техните и някак си повдигат въпроса защо горните изследвания са едни, а тези на МБМД други? Кой казва истината и кой лъже?

Тъй като аз лично имам голямо доверие в изследванията, но не от нарочените за официални агенции, които освен въпроса за Кой бихте гласували? те въртят на шиш и прилагат понякога и манипулативни похвати, се разрових из интернет. Прилагам Ви данни на някои от големите онлайн медии, които не играят с 1000 души или 800 в техните анкети са гласували и по 100 000, които отговарят само на един въпрос " За кой бихте гласували на изборите?". Кратко точно и ясно без въртележки или манипулации. Резултатите са доста различни от изложените по - горе, освен от тези на госпожа Радева. Ето ги и тях:

ГЕРБ - 38.84%, БСП - 14.91%, Атака - 5.23% и тук ще добавя и "България на гражданите", която в някой от агенциите влиза в парламента, но тук е едва с 3.2%.
В анкетата са взели участие 134 790 човека. Дир.бг гарантира, че от един компютър няма как да се гласува повече от веднъж. Това според тях дори пречи, защото може да гласува само един от членовете на семейството, а нерядко в едно домакинство са минимум 2-ма имащи право на глас и те почти винаги са към една партия.

ГЕРБ - 43%, БСП - 14%. България на гражданите и Атака не фигурират изобщо в анкетата.

Още по фрапираща е анкетата, която намерих тук 
Герб - 40% , БСП- 8%, Атака - 13%. Тук БСП е след Атака и Зелените.

Общо взето аз, която вярвам повече на 134 хиляди души отколкото на 1000 избрани от определени агенции си направих сама заключенията оставям и вие да си направите вашите.
Изключително много благодаря на Еli DimoFF, която ми помогна за линкове и информация.




Няма коментари:

Публикуване на коментар